انتخاب: حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور در گفتگویی با «اندیشه پویا» درباره مسائل مختلف کشور داشته است.
گزیده ای از این گفتگو در زیر می آید:
از نظر من، آقای علی لاریجانی کسی است که مسائل مملکت را به خوبی میشناسد، روابط قدرت را به خوبی میشناسد، راهحلها برایش بسیار مشخص است و میداند چطور میتوان مسئله را حل کرد. قدرت تعامل موثر با رهبری و نیروهای مسلح را هم دارد اما مشکلش تعامل با مردم است که به نظرم میتواند این مشکل را هم حل کرد.
[درمورد برنامه هویت] میتوان از این سابقهها عذرخواهی کرد، نه این که سابقه را پاک کرد و شست. چیزی شسته نمیشود، میتوان به آن پرداخت و از آن پوزش خواست. در کنار دکتر لاریجانی، دومین فرد، دکتر اردکانیان است. ایشان یک دلبسته به انقلاب اسلامی و یک مدیر بسیار توانمند است که دنیا را به خوبی میشناسد و میتواند بدون ایجاد تنش، اهداف را جلو ببرد. آقای دکتر اردکانیان، ویژگیهای مثبت زیادی دارد اما ایشان هم باید زبان گفتوگو با مردم را بهتر بیاموزد و رشد کند.
از دیگر کسانی که به نظرم میتواند این مسئولیت را برعهده گیرد، آقای حسین دهقان است. ایشان هم مدیر بسیار توانمندی است و اقتداری کاریزماتیک دارد و از توان تعامل با رهبری و قوای دیگر و نیروهای مسلح هم برخوردار است و معطوف به حل مسئله کار میکند. مشکل ایشان هم ارتباط با مردم است، اما در قالب رئیس بنیاد شهید نشان دادند که میتوانند تلاشهای موفقی داشته باشند. دکتر ظریف هم دارای اقبال عمومی است و هم زبان عام و خاص را میداند و اگر بتواند با خود کنار بیاید میتواند وارد عرصه انتخابات شود.
این کاندیداها از یک طرف بودند. از آن طرف هم جناب آقای قالیباف شاید بیایند و به نظرم امکانات رئیس جمهور شدن هم برایشان تا حدود زیادی فراهم است. احتمال میدهم جناب آقای رئیسی هم احساس وظیفه کنند که به سمت ریاست جمهوری حرکت کنند. از میان جوانترها هم احتمال میدهم آقای بذرپاش، حرکت جدی به سمت ریاست جمهوری داشته باشد. نمیتوانم این را هم رد کنم که احتمالا آقای فتاح هم میآیند. البته باید آقای جلیلی را هم به این ترکیب اضافه کرد. با این چینش دوسویه، انتخابات میتواند رقابتی شود. البته طبق قانون حتا اگر بیست درصد مردم ایران هم در انتخابات شرکت کنند، باز هم رئیس جمهور انتخاب میشود.
بله. مثلا مردم هنوز آقای دهقان را ندیدهاند. ممکن است آقای دهقانی را که در انتخابات میبینند بپسندند. همانطور که آقای روحانی را ندیده بودند، اما وقتی او را در انتخابات دیدند پسندیدند.
مسئولان عالی کشور اعم از رهبری، رئیس جمهور، روسای قوای دیگر و فرماندهان نیروهای مسلح، از وضع کشور بیخبر یا کمخبر نیستند
ما در ماجرای آبان یک بحث درباره تعداد داریم و یک بحث درباره منشا تیراندازی. یک بحث هم این است که کسانی که کشته شدند، معترض بودند یا اغتشاشگر یا مهاجمان مسلح یا عابران یا هواداران نظام؟ در مورد کشته شدگان، اعداد متفاوتی به رئیس جمهور اعلام میشود. نیروی انتظامی یک چیز میگوید، وزارت کشور چیز دیگری میگوید، وزارت بهداشت و درمان هم عدد دیگری را میگوید. حرف رئیسجمهور در نهایت این است که پزشکی قانونی باید اعلام کند چون همه این کشتهشدگان در آخر به آنجا رفتهاند.
مگر دولت به استقبال خروج ترامپ از برجام رفت؟ دولت تمام تلاش خود را کرد تا لطمه به برجام وارد نشود. همیشه میتوان دولت را به کوتاهی در امور متهم کرد
کسانی که نظر دارند اما عمل ندارند، به درد دولت نمیخورند. کسانی که عمل دارند اما نظر ندارند هم چندان به درد دولت نمیخورند.
آن چیزی که ما از مجلس توقع داریم این است که مناصب را با دقت بیشتری توزیع کند.
فکر نمیکنم عملکرد آقای روحانی با عملکرد آقای احمدی نژاد در همه امور شبیه به هم یا قابل مقایسه باشد
نتیجه انتخابات مجلس، تایید نظریه من درباب توانمند شدن جامعه است. در انتخابات مجلس روشن شد که اگر مردم، اعتماد نداشته باشند، مشارکتشان کاهش پیدا میکند