برترینها: به نقل از رسانه فارسی زبان؛ مرگ مهرداد سپهری در مشهد در هنگام بازداشت، واکنشهای گوناگونی را برانگیخته است.
کامبیز نوروزی، حقوقدان جنبههای گوناگون این ماجرا را بررسی کرده است.
وی در مورد این حادثه گفت:
اگر بخواهم با رعایت اصول حقوقی و اخلاق حرفهای نظر بدهم، باید بگویم الان هیچ اظهار نظری نمیتوان کرد. باید شرایط وقوع جرم و وضعیت فرد مرتکب کاملا بررسی شود.
این حقوقدان درباره انتشار ویدیوی لحظات قبل از دستگیری مهرداد سپهری گفت:
در این ماجرا شخصیت متوفی اصلا مطرح نمیتواند باشد. اینکه مقتول یا متوفی فردی متعارف بوده یا قانونشکن، هیچ تاثیری در قانونی بودن یا نبودن عملکرد مامور پلیس ندارد. اصلا فرض کنیم این فرد کاملا نابهنجار بوده. وظیفه پلیس دستگیری و تحویل او به مقامات قانونی بوده. اگر چنین فردی در برابر نیروی پلیس مقاومت کند، پلیس تا حد ضروری اجازه استفاده از نیروی فیزیکی دارد. اما در این فیلم ما شاهدیم که این فرد کاملا در اختیار نیروی پلیس است. اگر هم قبلا مقاومت کرده، مقاومتش در هم شکسته شده و به میله با دستبند بسته شده و دیگر خطری برای نیروی پلیس ندارد. بنابراین پلیس حق نداشت از شوکر یا گاز فلفل استفاده کند و این کار مجرمانه بود.
وی درباره ساختاری بودن این رفتارها گفت:
در اینکه علل ساختاری در کار باشد، تردید دارم. نمیخواهم بگویم پلیس در ایران هیچ ایرادی ندارد ولی اگر علل ساختاری در کار باشد، از این قبیل رفتارها در جامعه باید زیاد دیده شود.
نیروی پلیس در همه کشورها در میدان عملیاتی قرار دارد. بله، این خطاها ممکن است وجود داشته باشد ولی وقتی میگوییم علل ساختاری در کار است، یعنی نیروی پلیس افرادش را تشویق میکند با مردم این طور برخورد کنند. در بعضی موارد، ما شاهد خشونتهای ناروا هستیم. مثل برخورد با اعتراضات خیابانی یا بدحجابی. اما مشابه آنچه که اخیرا در مشهد رخ داد، کمتر رخ میدهد. این قبیل موارد نادرند.
مواردی هم هستند که اطلاعرسانی نمیشوند ولی یک پلیس به دلیل رفتار خشنش محاکمه میشود. من اشکالات نیروی پلیس را قبول دارم ولی این رفتارها را ناشی از علل ساختاری نمیدانم.
نوروزی همچنین در مورد علت مرگ مهرداد سپهری گفت:
الان دو دیدگاه وجود دارد. یکی اینکه علت مرگ ضرب و جرح بوده، دیگری اینکه علت مرگ گاز فلفل بوده. بهترین توصیه به مقامات مسئول کرد این است که اجازه دهند وکلا مستقیما وارد پرونده شوند. وکیل یک فرد مستقل است و حرفش به عنوان یک فرد مستقل میتواند در جلب اعتماد عمومی اثر بگذارد. وکلا باید وارد پرونده شوند و خبرنگاران از جرئیات ماجرا مطلع شوند و آن را منتشر کنند.