روزنامه شرق: امیر درفشه، مدیر اداره حقوقی و امور قراردادهای سازمان حملونقل و ترافیک شهرداری تهران، از سرقتهای عجیب یکسال گذشته در شهر تهران خبر داد.
اینکه میزان سرقتهایی که در بزرگراهها و در بسیاری از معابر غیربزرگراهی اتفاق میافتد، درمورد تجهیزات و گاردریلها و درواقع علائم رانندگی، بهشدت افزایش پیدا کرده است؛ گاردریلهایی که هر قطعهاش پیش از این ۲۵۰ هزار تومان خریده شده و حالا قیمتی حدود دوونیم تا سهمیلیون تومان قیمت دارد. او ادامه میدهد: هفته گذشته سه باند از این باندهای سرقت را که اینها در کمال آرامش در اتوبانها و خیابانها خودروهای خود را کنار زده و با دستگاههای پیشرفته نسبت به قطع و برش و حمل و انتقال گاردریلها به داخل وانت اقدام میکردند، دستگیر کردیم.
درفشه درباره دلیل این سرقتها هم توضیح میدهد: با توجه به افزایش قیمت آهنآلات، فلزات مختلف، آلومینیوم و یکسری از اجناسی که ارزشافزوده بالایی پیدا کردهاند، در سالهای اخیر، گاردریل و تابلوهای راهنمای مسیر و انواع و اقسام وسایلی که در اتوبانها قرار دارند به سرقت میروند. من به یاد دارم در سالهای اخیر این افراد اقدام به سرقت تابلوهای بهشتزهرا هم کرده بودند و آن زمان با نحوه نظارتی که انجام شد، این سرقتها متوقف شد. درخواست ما این است که شهروندان هرجا چنین صحنههایی از سرقت اموال عمومی دیدند، فورا با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرند تا ما دیگر شاهد این جریانات نباشیم.
سرقت تجهیزات شهری اتفاق تازهای نیست. دزدی دیوارهای صوتی بزرگراهها، کابلهای برق، مجسمههای شهری، سطلهای زباله و.. سالهاست که رخ میدهد، اما دور تند این دزدیها در ماههای اخیر باعث توجه دوباره به این موضوع شده است؛ اینکه در یکی از خیابانهای تهران، فردی در روز روشن درحال درآوردن پارکومتر از زمین باشد و تماس با پلیس هم نتواند مانع وی برای سرقت شود.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران:
* (با پذیرش اینکه سرقت تجهیزات شهری در ماههای اخیر افزایش قابلتوجهی داشته است): بهطور متوسط هرشب دستکم ۵۰۰ سرقت تجهیزات شهری در سطح شهر تهران داریم؛ دزدیهای کوچکی مانند بردن دریچههای فاضلاب، یا سرقت گاردریل بزرگراهها، چراغهای پارک یا المانهای ترافیکی، تابلوهای راهنماییورانندگی و… این دزدیهای خرد آنقدر زیاد شده که پیگیری آن دشوار شده است؛ مگر مواردی که بهصورت باندی انجام میشود که پیگیری میشود، در غیر این صورت پیگیریها برای پیداکردن سارقان به نتیجه نمیرسد و متأسفانه بسیاری از این سرقتها توسط معتادان متجاهر انجام میشود.
* بخشی از افزایش دزدیهای خرد تجهیزات شهری به دلیل افزایش فشارهای اقتصادی است که برخی مجبور به این نوع دزدیها میشوند و تا زمانی که وضعیت معیشتی مردم اینگونه است هم شاهد این نوع سرقتها خواهیم بود.
* (درباره راهکارهای کاهش سرقتهای تجهیزات شهری): شهرداری یکسری راهکارهای مقطعی را مانند افزایش گشت نواحی فعال کرده یا گشتهای شهربان و حریمبان فعال شده است، اما اینگونه نظارتها در شهری مانند تهران پاسخگو نیست، زیرا به محض اینکه گشت عبور کند، زمینه برای سرقت فرد فراهم میشود و راهکار ریشهای آن این است که وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم ارتقا پیدا کند و دیگری اینکه یکسری المانها نصب شود که بهراحتی قابلحمل نباشد. درحالحاضر در برخی بزرگراهها بهجای گاردریل از نیوجرسی استفاده میکنند که بسیار سنگین است و قابلحمل نیست.
* درباره مخزنهای زباله که ربوده میشود یا سایر تجهیزات شهری هم باید به دنبال راهکارهای پیشگیرانه باشیم و از امکاناتی استفاده کنیم که بهراحتی قابل بازکردن نباشد.
محمد قاسمی، جامعهشناس شهری درباره افزایش سرقت از تجهیزات شهری میگوید:
* تهران به قبله آمال تولیدکنندگان آسیبهای اجتماعی تبدیل شده است. البته این خاصیت تمام شهرهای بزرگ دنیاست و مختص ایران نیست. شاهد هستیم اگر خشکسالی در منطقهای رخ دهد، نیروی کار آن منطقه به تهران میآیند، معتادان راندهشده از خانه به تهران میآیند و… که باید در یک همفکری جمعی برای این مشکل چارهاندیشی شود و این حضور زمینهساز آسیبهای اجتماعی است که سرقتهای خرد بخشی از آن است.
* دزدی مجسمهها یا سایر تجهیزات همچنین به مسائل اقتصادی و معیشتی جامعه برمیگردد؛ چراکه سرقت رابطه معناداری با این مسائل دارد و بهجز نظارت و پیگیریهای انتظامی، شهروندان هم باید به اموال شهر حساسیت داشته باشند و اگر مشاهده میکنند کسی این اموال را به سرقت میبرد و دستبرد میزند، باید از آن جلوگیری کنند.