خبرگزاری فارس: ادعای آمریکا در اجرایی شدن مکانیسم موسوم به «اسنپبک» و بازگشت تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران با واکنش مقامهای مختلف جهانی مواجه شد.
نمایندگی فرانسه در سازمان ملل با صدور بیانیهای اعلام کرد: «تحریمهای بینالمللی بر ایران همچنان لغو شده باقی میمانند و تهران نیز باید پاسخگو باشد تا زمانی که به الزاماتش عمل کند».
به نوشته توئیتر شبکه «الجزیره»، در این بیانیه آمده است: «فرانسه، آلمان و بریتانیا به اجرای کامل توافق هستهای با ایران، متعهد میمانند. توافق هستهای تنها راه به سمت مهار برنامه هستهای ایران است».
نمایندگی روسیه در سازمان ملل نیز با انتقاد از این اقدام آمریکا، گفت: «دردناک است که شاهد این باشیم که کشوری به این بزرگی، بدین شکل به خودش توهین میکند و لجوجانه با دیگر اعضای شورای امنیت مخالفت میکند».
وزارت خارجه انگلیس: بریتانیا به اجرای کامل توافق هستهای با ایران، متعهد میماند. توافق هستهای تنها راه به سمت مهار برنامه هستهای ایران است.
بر این اساس، نمایندگی روسیه همچنین تاکید کرد: «ایالات متحده با تحمیل اراده خودخواهانه خود بر دیگران، به تضعیف قوانین بینالمللی اصرار میورزد».
«مجید تختروانچی» نماینده ایران در سازمان ملل نیز طی نامهای از دبیر کل این سازمان و اعضای شورای امنیت خواست تا مانع اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریمها علیه تهران شوند.
تختروانچی گفت: «جمهوری اسلامی ایران به اعضای شورای امنیت اعتماد میکند که بار دیگر تلاش مکرر ایالات متحده برای سوءاستفاده از فرایند شورای امنیت و به تبع آن تضعیف قدرت و اعتبار شورا و سازمان ملل را رد کند».
پیش از این، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا با صدور بیانیهای مدعی شد با توسل به مکانیسم موسوم به «اسنپبک»، عملاََ تمام تحریمهای سازمان ملل بر ایران، که پیشتر لغو شده بودند، اکنون دوباره اجرایی شدند.
ساز و کار موسوم به بازگشت خودکار تحریمها که با نامهای دیگری مثل «مکانیسم ماشه» یا «اسنپبک» نیز شناخته میشود به دنبال احیای تمامی قطعنامههای تحریمی علیه تهران است که پس از حصول برجام میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ تعلیق شده بودند.
گوترش: نمیتوان کاری انجام داد
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد به شورای امنیت این سازمان گفت، نمیتواند در ارتباط با ادعای آمریکا مبنی بر بازگشت همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران اقدامی انجام دهد زیرا «عدم قطعیت» در این خصوص وجود دارد.
گوترش در نامهای به شورای امنیت که به رویت خبرگزاری رویترز رسیده، نوشت به نظر میرسد درباره آغاز شدن این روند و در عین حال در ارتباط با سرنوشت تحریمها و بازگشت آن عدم قطعیت وجود دارد.
وی افزود: وظیفه دبیر کل نیست که در چنین شرایطی اقدام کند، گویی چنین عدم قطعیتی وجود ندارد.
به گزارش رویترز، مقامهای سازمان ملل به شورای امنیت برای اجرای رژیم تحریمهایش پشتیبانی اداری و فنی ارائه میکنند و گوترش کارشناسان مستقلی را برای نظارت بر اجرای آنها منصوب میکند. او در همین خصوص گفت تا زمان روشن شدن وضعیت تحریمهای ایران، اقدامی برای ارائه این حمایت انجام نخواهد داد.